Ni ayam goreng yg hakak goreng sendiri ye..
Bukan ayam dr K F C tu...
Rupa je mcm dia...😉😉😉😉
Resepi n cara2 nya simple je..TANPA TELUR YE..😊😊
Bahan2 :
Tepung ayam jenama Bestari, tak kisah lah korang nk guna perasa apa pun..😊😊
Tepung gandum
Tepung beras
Ayam
Minyak tuk menggoreng
Cara2 :
Mula2 perap dulu ayam ngan tepung bestari..
Perapan tu tk boleh terlalu pekat atau terlalu cair..kena betul2 cantik bersalut kat ayam tu sekata..
Perap lah dlm 15-30 min..
Kemudian sediakan tepung untuk salutan kering
Tepung bestari + tepung gandum + tepung beras
Akk main tuang je agak2..tk pernah bersukat..kdg ini terlebih, kdg itu terkurang..lebih kurang halal je org kata..
Panaskan minyak..akk suka guna periok..isi minyak stgh periok tu..
Tunggu minyak betul2 panas, kemudian kecik kan api..
Celop ayan tu seketul2 dlm tepung kering yg dh bercampur tu..jgn masuk gaul byk2..
Kena sabar, gaul seketul2..cara gaul tu pun kena betul..baru nnti dia jd cantik bersalut berkerak..
Bukan main tonyoh2 je..kaut tepung tu salutkan ke ayam..rata2..
Masukka terus dlm minyak panas td..
Biar kan semua ayam tenggelam dlm minyak ye..
Jgn isi sampai tk de ruang pulak piok tu..
Ok, kat sini api kena jaga..bila ayam dh masuk semua, suhu minyak akan menurun kan..
Jd besarkan blk api..bila minyak dh mula panas, kecik kan blk api tu..ayam kena sentiasa balik balikkan baru masak cantik sekata warnanya..
Proses m3nggoreng dlm 20min..
Ikut size ayam korang lah..kalo kecik2 15 min cukup..
Ayam yg dh siap akan garing rangup di luar dn basah lembut di dlm..
Selamat mencuba..hakak halalkan dunia akhirat..
😊😊😊😊
#hakaksado
#hakaksambalhalia
Tiada ulasan:
Catat Ulasan