Sabtu, 14 Oktober 2017

Resepi mudah sarang semut sedap

Resepi Biskut Sarang Semut Sedap πŸ˜ŽπŸ‘πŸΌ

Bahan – Bahan Resepi Biskut  Sarang Semut – Resepi Biskut Raya

250 gram butter
100 gram gula halus
350 gram tepung gandum
100 gramtepung kastard
100 gram tepung jagung
1 biji kuning telur gred A
1 sudu kecil esen vanila

 
Bahan Hiasan :

Sedikit coklat rice
Sedikit manik gula kecil yang bewarna warni
Secukupnya paper cup kecil

Cara Penyediaan Biskut Sarang Semut

Pertama , menggunakan hand mixer pada kelajuan sederhana, pukul sehingga kembang butter dan gula halus dalam satu bekas, bila mengembang , masukkan lagi kuning telur  dan kacau sehingga rata.

Kedua , masukkan kesemua tepung sedikit demi sedikit dan gaul sehingga menjadi adunan yang rata. Adunan yang telah menjadi doh itu diparut ke dalam bekas lain.

 
Ketiga , ambil parutan menggunakan sudu dan masukkan ke dalam papercup serta taburkan coklat rice dan manik gula kecil. Panaskan oven selama 10 minit pada suhu 180’C.

Keempat , bakar biskut sarang semut pada suhu yang sama selama 15-17 minit bergantung pada oven anda. Siap.

Memang senang kan ? Biskut yang masak dibiarkan sejuk dan disimpan dalam bekas kedap udara untuk bertahan lebih lama.



Tiada ulasan:

Featured post

tips bayi: mandi lemon bagi mengurangkan bayi yang selsema batuk dan deman

assalamualaikum semua sape pernah ada anak2 pernah kene demam selsema ? alhamdulillah dari zayyan lahir hingga sekarang xpernah lagi dis...